luni, 5 martie 2012

Lecția curajului

Ilorian PĂUNOIU

Într-o societate care este în degringoladă, în care reperele se diluează, în care oamenii sunt într-o adevărată derută, în care datele fundamentale ale tradiției sunt dinamitate continuu, se caută modele și personaje carismatice pentru a afla „Calea, Adevărul și Viața”. Aceste adevăruri au fost rostite odată pentru totdeauna de către Iisus dar se pare că oamenii nu le mai pricep sensul și semnificația fundamentală. Este nevoie de o înțelegere profundă pentru a oferi explicații și rațiuni superioare care să ne facă să pricepem că toate adevărurile trebuie trecute prin filtrul minții și al inimii pentru a putea fii înțelese și pentru a aplica în viața de zi cu zi datele lor fundamentale.
Ne aflăm „la răscruce de vânturi” și axa lumii se clatină iar noi, biete făpturi în căutarea unui drum privim spre cerul care nu ne mai răspunde deoarece nu mai știm ce și cum să cerem pentru a ni se răspunde și pentru a nu mai rătăci oriunde, pretutindeni și nicăieri.
Este imperioasă nevoie de un strigăt în pustiul acestei lumi în derivă pentru că numai strigând din adâncul ființei noastre este posibil ca cineva să ne audă.
Această lume care se schimbă cu o viteză uluitoare pare să nu mai țină seama de ființele care se adapteză greu și nu înțeleg ce se întâmplă de fapt poate fi înțeleasă doar printr-o rugăciune adâncă și printr-un curaj al mărturisirii și apoi prin acțiune deschisă în fața întregii lumi pentru a afirma sus și tare adevărul despre noi și despre împlinirea vieții noastre.
Nimeni și nimic nu ne poate împiedica să afirmăm ceea ce ne definește și toate faptele vieții noastre trebuie să respecte principiile la care ne-am angajat încă de la început.
Toate câte ne înconjoară așteaptă de la noi acțiune decisă, fapta binelui, curajul mărturisirii și al schimbărilor profunde care toate vin de la omul împlinit cu personalitate întreagă care poate transforma o realitate ostilă într-un peisaj paradisiac în care creativitatea și diversitatea să poată înflori ca într-o adevărată primăvară a umanității și pentru a culege fructele adevăratei împliniri.
Lecția curajului trebuie să o învățăm cât mai repede cu putință deoarece este singura virtute care ne lipsește și care numai ea ne poate scoate din marasmul în care ne-am înfundat și ar fi păcat să nu ne implicăm în schimbările care se întâmplă peste tot în lume și noi nu trebuie să rămânem spectatorii unui joc în care se decide soarta noastră.
Nu altcineva decide în locul nostru ci noi suntem aceia care trebuie să ne trăim propriile vieți și să le valorificăm creator ca niște adevărate personalități create de Dumnezeu create după chipul și asemănarea Lui.

Un comentariu:

 1. Calea spre adevar este viata prin experientele traite.
  Adevarul ne arata calea spre o viata fericita.
  Viata este un adevar spre o cale numita destin.
  Destinul formeaza o viata fericita prin experientele traite.
  Felicitari pentru articol Ilorian, precum observi viata are o legatura iar cuvintele intotdeauna vor suna frumos de la cei cu aceleasi interese, pe aceleasi lungimi de unda ce urmeaza aceasi cale numita INTELEPCIUNE. Si intotdeauna cel intelept isi face ”datoria” si nu asteapta nimic de la nimeni.

  RăspundețiȘtergere