luni, 25 august 2014

Scrisoare a domnului Ernest Bernea catre fiul sau Horia

"Draga Horia, sper ca ai ajuns acasa; umbletul tau de colo colo mi-a dat multa grija si m-a intristat intr-un fel. De cand te-am revazut mi-e mai dor de tine; sunt sigur ca si convorbirile ce le-am avea ar fi rodnice.
   Aspiratiile de care te-am vazut insufletit sunt dintre cele mai nobile si linistitoare pentru mine. Rog pe bunul Dumnezeu sa-ti dea sanatate si putere sa-ti implinesti gandurile. Stiinta, filosofia si artele nu-ti pot aduce decat bucurii si vei izbuti, indiferent ce directie vei lua daca setea iti va fi mare, mintea cumpanita si munca ordonata.
   Cand am pornit ca tine la 16 ani cautam o lumina aurie care invaluia orasele, padurile si lanurile; o vazusem parca odata; mai tarziu mi-am dat seama ca era in inima mea, in setea de frumusete ce imi incanta sufletul. Asa m-am apropiat de chipul ascuns al lucrurilor si m-am apropiat de caile minunate ale filosofiei si artei, ale poeziei si rugaciunii. Eram bun si curat dar eram un copil tare necajit, sarac si singur, lipsit de indrumare. Ma crescuse viata cu toate asperitatile ei, pas amagitor si trist. Ceva insa nu m-a parasit nicicand, ceva de acolo din interiorul meu, lumina aceea de aur care-mi dadea incredere ca voi birui si am biruit. La 25 de ani intrecusem pe toti bogatanii Brailei.
   Vremurile grele au venit si asupra voastra, v-au rapit zilele frumoase si pe mine care trebuia sa va port de grija. Totusi tu ai plecat din alta lume si cu alta zestre decat mine. Raspantia de varsta la care te afli mi-a purtat gandul catre tine, ca si la surorile tale de altfel. Maica voastra e prinsa de necazurile ei zilnice, de munca pentru intretinerea materiala si nu se poate ocupa indeaproape de educatia voastra, mai ales in cazul tau care ai fost nevoit sa stai departe de familie. Imi pare rau ca am lipsit dintre voi tocmai cand ati avut mai multa nevoie de mine.
   Uneori ma gandesc ca acea lumina interioara care m-a purtat la varsta ta, este prezenta si in sufletul tau si te va face sa birui." 4-VIII-1954 Viziru-Braila

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu